EHBO: Oververhitting bij uw hond

Met tropische temperaturen is de zonnesteek (hitteberoerte) bij de hond een veel voorkomend en zeer ernstig probleem. De lichaamstemperatuur stijgt boven de 41oC en er treedt schade op aan verschillende organen in het lichaam. Wist u dat een temperatuur van 41oC al kan leiden tot permanente hersenschade?! Daarnaast komt 50-60% van de honden met een zonnesteek te overlijden.

Voorkomen is daarom van groot belang!

Wat is het precies?

Niet alleen honden die zich in de zon bevinden kunnen een zonnesteek oplopen! Blootstelling aan een hete en vochtige omgeving kan leiden tot een hitteberoerte. Ook zware lichamelijke activiteit kan leiden tot de inspanningsvorm van hitteberoerte. Door de stofwisseling van een dier wordt continu warmte geproduceerd. Verder zorgt een warme omgeving voor opwarming van het lichaam van buitenaf. Om de lichaamstemperatuur constant te houden beschikt het lichaam over een groot aantal mechanismen. Een hitteberoerte treedt op als de hond niet meer in staat is om zijn lichaamstemperatuur binnen de normale waarden te houden.

Oververhitting voorkomen … hoe doet u dat?

Een slanke hond met een goede conditie zal minder snel verschijnselen van een hitteberoerte vertonen dan een te stevige hond met weinig uithoudingsvermogen. Door uw hond op een ideaal gewicht te houden en te zorgen dat hij fysiek fit is, kan uw hond de hitte beter aan.

Niet alle honden beseffen zelf het risico van een hitte beroerte! Door lichamelijke activiteit wordt flink wat warmte geproduceerd. Hoe enthousiast uw hond soms ook is, u bepaalt als eigenaar wanneer er voldoende is gerend of gespeeld. Op die manier kunt u uw hond in bescherming nemen tegen zichzelf.

Ga enkel met uw hond wandelen op de koele momenten van de dag zoals ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat.

Biedt onbeperkt fris drinkwater aan (elke dag het drinkwater verversen).

Uitdroging leidt ertoe dat meerdere processen om warmte kwijt te raken niet meer goed functioneren. Honden hebben alleen zweetkliertjes bij hun voetzolen. Een hond kan dus niet zoals een mens over zijn hele lichaam zweten. Door te hijgen verliest de hond een groot deel van zijn warmte. Bij een uitgedroogde hond zijn de slijmvliezen droog en werkt dit belangrijke mechanisme niet meer. Het voorkomen van uitdroging is dan ook belangrijk in het voorkomen (en therapie) van een hitteberoerte. Doordat uw hond veel vocht kwijtraakt via het hijgen, zal hij meer dorst hebben dan u van hem gewend bent.

Laat uw hond nooit in de auto achter, ook niet met het raampje open.

Zorg dat uw hond toegang heeft tot een goed geventileerde schaduwplek. Bedenk dat sommige buitenkennels in de zon dan misschien wel schaduw kunnen bieden, maar bij weinig ventilatie alsnog zeer warm kunnen worden. Het plaatsen van een thermometer in het hok geeft u een beter inzicht in de temperaturen op zomerse dagen.

Uw hond heeft het veel te warm… wat nu?

Neem contact op met uw dierenarts als u uw hond verdenkt van een hitteberoerte.

Oververhitting is een gevaarlijke aandoening die helaas door veel mensen wordt onderschat. De zeer hoge lichaamstemperatuur bij een hitteberoerte zorgt voor schade aan veel organen en kan uiteindelijk zelfs leiden tot sterfte. Uw dierenarts kan beoordelen of behandeling op de praktijk nodig is en u adviseren wat u thuis kunt doen voor uw hond.

Wat kunt u doen?

  • Neem de temperatuur op van uw hond

  • Een gewone thermometer van de drogist volstaat prima en u dient deze met een beetje vaseline in de anus van de hond te brengen. De gemiddelde temperatuur van de hond ligt tussen de 38,0oC en 39,0oC

  • Zet uw hond niet in een bad met ijswater!

  • Naast het feit dat dit heel pijnlijk is voor uw hond heeft het niet het gewenste effect. Door de extreme kou knijpen alle bloedvaatjes die in de huid lopen samen, waardoor de hond zijn warmte juist niet meer kwijt raakt. Verder zal de hond in dit ijzige water gaan rillen, waardoor alleen nog maar meer lichaamswarmte wordt geproduceerd.

  • Maak uw hond nat met koel water en zet hem voor de ventilator

  • Het dier één keer nat maken en vervolgens laten liggen is veel minder effectief, aangezien verdamping dan in veel mindere mate optreedt. Uw hond blijven koelen met stromend koel water uit een tuinslang zorgt voor continue verkoeling van de waterlaag rond het dier en is een goed alternatief om de temperatuur van uw hond weer te laten dalen.

  • Voorkom (verdere) uitdroging

  • Uitdroging is schadelijk voor de organen en zoals vermeld kan een uitgedroogde hond zijn warmte niet meer goed kwijt. Biedt daarom voldoende drinkwater aan uw hond aan.

  • Pas op dat u uw hond niet teveel laat afkoelen

  • Het gevaar bestaat dat u in uw enthousiasme door blijft gaan met koelen, waardoor oververhitting omslaat naar onderkoeling. Zodra de temperatuur van uw hond is gedaald naar ongeveer 39,7oC dient het actief koelen van de hond te worden gestaakt om onderkoeling tegen te gaan. Het is verstandig om uw dierenarts te raadplegen voor specifieke adviezen, zodat uw hond weer zo snel mogelijk de oude is.

© VetVisuals® International

Professionele Zorg voor Huisdieren

Eigenaren van gezelschapsdieren vertrouwen erop dat wij in de behoeften van hun geliefde metgezellen voorzien. Wij zijn specialisten die zich inzetten voor het leveren van de allerhoogste diergeneeskundige zorg en genegenheid.