Gezondheid

You are here: Home / Honden / Gezondheid

Puppy’s worden in het nest besmet met wormen. Wormen kunnen ervoor zorgen dat uw pup buikpijn krijgt en niet meer wil eten. Ook krijgen ze vaak diarree en gaan ze braken. Om dit te voorkomen is het belangrijk om uw pup regelmatig te ontwormen.

Leeftijd Check
2 weken
4 weken
6 weken
8 weken
10 weken
12 weken
4 maanden
5 maanden
6 maanden

Hierna dient uw hond elke twee maanden ontwormd te worden.

Het is belangrijk om uw honden te behandelen tegen vlooien en koeparies. Ze veroorzaken veel ongemak en dragen ook ziektes over. U kunt medicatie en shampoo’s krijgen bij de petshop en bij de dierenarts. Leest u goed in de bijsluiter of de aangeschafte medicatie of shampoo geschikt is voor uw dier. Daarnaast is het behandelen van de omgeving net zo belangrijk als het behandelen van uw dier. Eitjes in de omgeving kunnen steeds opnieuw voor een besmetting zorgen! Vraagt u ons gerust om advies.

Een puppy krijgt van de moeder een afweer mee die de eerste weken voor bescherming zorgt. Na een tijdje verdwijnt deze afweer en is het heel belangrijk dat de pup zelf een afweer op gaat bouwen. Dit kan enkel door vaccinatie. Vaccineert u niet, dan is de kans groot dat uw hond besmet wordt met bijvoorbeeld het parvovirus, hondenziekte of de ziekte van Weil. Veel honden overleven dit niet. Daarbij is de ziekte van Weil ook gevaarlijk voor ons als mens! Daarom adviseren wij u dringend om te vaccineren. Maak hierbij geen onderscheid tussen rashonden en straathonden, ook de Surinaamse straathonden moeten gewoon gevaccineerd worden.

Leeftijd ü  Check
6 weken
9 weken
12 weken
9 maanden

Hierna moet de vaccinatie elke 10 maanden herhaald worden.

Het is belangrijk te weten dat honden al op jonge leeftijd puppy’s kunnen krijgen. Teefjes (vrouwtjes) kunnen al de eerste loopsheid gedekt worden, ook door hun broertjes! Ze kunnen elk jaar twee nesten krijgen met vaak meer dan 10 pups. Indien u niet van plan bent om te fokken met uw hond, is het verstandig om uw teefje al voor de eerste loopsheid te laten steriliseren (op een leeftijd van 4-5 maanden). Dit zorgt er ook voor dat ze later geen baarmoederontsteking meer kan krijgen en ook de kans op melkklier tumoren is heel klein. 1 op de 3 niet-gesteriliseerde teven krijgt hiermee te maken! Uw reutje (mannetje) kunt u op 4-5 maanden leeftijd laten castreren. Hierdoor zal hij minder snel weglopen en niet meer voor ongewenste nakomelingen zorgen. Ook loopt hij dan geen risico meer om besmet te worden met de seksueel overdraagbare tumoren van het geslachtsstelsel.

Voor meer  informatie over dit onderwerp kunt u bij “EXTRA INFORMATIE” hierover doorlezen.

Jonge puppy’s hebben een opvoeding nodig zodat ze goed naar u gaan luisteren. Een hond denkt helaas niet hetzelfde als een mens, waardoor we elkaar niet altijd goed begrijpen.

 • Belonen met een koekje, aaitje of complimentje voor goed gedrag wordt langer onthouden dan slaan voor slecht gedrag.
 • Enkel op het moment dat uw hond iets verkeerds doet, mag u straffen door uw stem te verheffen. Zodra uw hond luistert, onmiddellijk belonen!
 • Achteraf straffen heeft geen effect, ze weten niet meer wat ze verkeerd hebben gedaan. Zelfs al is het pas 5 minuten geleden!
 • Een hond heeft aandacht en lichaamsbeweging nodig. Als hij heel de dag alleen aan een ketting ligt, gaat hij zich vervelen en slecht gedrag vertonen.
 • Slaan en schreeuwen werkt averechts, uw hond wordt bang en soms zelfs agressief.
 • Geduld hebben is belangrijk. Uw hond doet zijn best u te begrijpen, maar hier is tijd voor nodig. Gebruik duidelijke commando’s (kom, blijf, zit, af) en wees consequent.

Voedingsadvies

Bij puppies vanaf 7 weken en ouder (dus tot volwassen hond)  mogen één of meerdere van deze maaltijden vervangen worden door zelf bereid voedsel: een samenstelling van vlees of vis met rijst (eventueel brood of macaroni).

Let wel: op zijn minst 1/3 deel van de samenstelling moet bestaan uit vlees of vis, dus 1/3 deel vlees of vis met 2/3 deel rijst( eventueel brood of macaroni).

Toevoegen (alleen bij zelf bereid voedsel): Gistocal of Drucal of Hokamix volgens de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant. En een stukje lever, ei of fijngesneden pens met wat groenten.

Een pasgeboren pup drinkt melk van de moeder. Soms geeft de moeder geen melk en moet u als eigenaar de pup melk geven. Het best geeft u dan speciale puppymelk of nutrilon 1 (babyvoeding). Gewone melk met brood is geen goede voeding voor uw hond. Vanaf 4-5 weken leeftijd mogen de puppy’s al puppybrokken gaan eten. Het best geeft u uw hond gewoon hondenvoeding, maar ze mogen bijvoorbeeld ook vlees met rijst eten. Pas wel op met botten, deze kunnen versplinteren en voor problemen zorgen! Het is heel belangrijk dat ze dan gevarieerd eten met voldoende vlees en groente krijgen. Ook moet u vaak voedingssupplementen toevoegen om tekorten te voorkomen. Vraagt u ons gerust om advies!

Jonge puppies met de leeftijd van 4 weken mogen al (geweekte) puppybrokjes. Geef ze dus niet teveel melk met brood of pap.

Puppy’s van van 7 weken tot 4 à 5 maanden oud: 3 x daags puppybrokjes en voldoende vers water

Pubers (Honden van 4 à 5 maanden tot 1 jaar oud:(bij grote rassen nog wat langer als puber voeden): 2 x daags puppybrokjes, juniorbrokjes of brokken die wat meer eiwitten bevatten z.a. aktieve hond of hiprotein. En voldoende vers water

Volwassen honden (1 jaar en ouder): 1 tot 2 x daags voeden met brokken voor volwassen honden.

Belangrijk voor honden van alle leeftijden

 • Geef niet te veel bladgroenten! Pompoen, boulanger, phoe, bonen, kouseband e.d. mogen worden toegevoegd bij het zelfgemaakte eten.
 • Houdt het gewicht van uw hond in de gaten! Hij / Zij moet goed gevoed worden maar mag niet te dik zijn. (Ribben hoeven niet te zien te komen maar je moet ze wel kunnen voelen zonder een te dikke vetlaag ertussen.
 • Gesteriliseerde dieren hebben minder voeding nodig.
 • Honden “kluiven” graag. U kunt ze grote runderkluiven geven of runderhuidkluiven uit de dierenwinkel. Geef geen varkens en kippen botjes, want die splinteren. Er is ook wel kauwspeelgoed bij de dierenwinkels te koop.
 • Geef liever harde brokken dan zachte (blikvoeding) want de zachte brokken hebben best veel vet en veroorzaken tandplak.
 • Neemt de eetlust van uw hond af, raadpleeg een dierenarts!