Kittenadvies

You are here: Home / Katten / Kittenadvies

De eerste dag in een nieuwe omgeving

Kittens die op een dag plotseling gescheiden worden van hun vertrouwde omgeving, hun moeder en alle broertjes en zusjes kunnen daar flink van ontdaan raken. Zorg daarom voor het volgende:

Voldoende rust

Een nieuw kitten in huis zorgt altijd voor heel wat enthousiasme bij de nieuwe baasjes, vooral als jonge kinderen deel uitmaken van het nieuwe gezin van de kat. Niet ieder kitten is echter even blij met al die drukke aandacht. Bovendien kan de nieuwe omgeving ook zoveel indruk geven dat een kitten de eerste uren liever achter de bank of onder een kastje wil doorbrengen. Laat de kitten echter met rust. Na een tijdje komt de kitten vanzelf tevoorschijn.

Maakt u zich bovendien geen zorgen indien uw kitten de eerste dag niet wil eten. Sommige kittens kunnen door alle veranderingen zo van streek raken dat ze echt geen honger hebben. Indien de kitten echter langer dan een dag niet wil eten en/of een zieke indruk maakt dient u uiteraard de dierenarts te raadplegen.

Een fijn slaapnestje

Een fijn slaapnestje is bijvoorbeeld een zacht nestje waar een grote knuffel dienst kan doen als moederlichaam. Zo kan de kitten toch nog altijd tegen iets wat op de moeder lijkt aankruipen om lekker te slapen zoals het voorheen gewend was.

Voorzichtig in contact brengen met andere huisdieren

Breng andere katten en andere huisdieren die al in huis lopen niet direct in contact met de kitten. Zorg dat ze elkaar geleidelijk kunnen leren kennen en vermijd situaties waarin de kitten gewond kan raken. Een goede methode is bijvoorbeeld een moment te kiezen waarop de kitten in een gesloten reismandje slaapt en een andere kat of huisdier in alle rust het mandje kan benaderen. Meestal snuffelt en blaast een oudere kat. Herhaal dit vervolgens een aantal maal totdat het blazen gestopt is en de kat op een positieve manier nieuwsgierig is geworden naar de kitten. Het eerste directe contact tussen kitten en andere huisdieren dient altijd onder toezicht te gebeuren!

Geef voldoende aandacht

Geef de kitten voldoende aandacht om een goede band met u op te kunnen bouwen. Laat de kat bijvoorbeeld lekker op schoot slapen en doe daarnaast leuke spelletjes met de kitten. Dat hebben ze absoluut nodig! Vergeet echter niet om jaloezie bij uw andere huisdieren te voorkomen en besteed dus aan alle huisdieren in huis evenveel tijd en aandacht. Dit komt namelijk een goede vriendschap tussen de kitten en andere huisdieren ten goede.

Zorg voor een veilige omgeving

Kittens zijn nog heel kwetsbaar en een ongelukje zit een klein hoekje. Let er dus goed op dat de omgeving veilig is. Let bijvoorbeeld op elektriciteitsdraden, open ramen, klep- en kiepramen, enzovoorts.

Als kittens van hun moeder gescheiden worden horen ze al vast voedsel gewend te zijn. Vraag aan de vorige eigenaar altijd na wat ze al gewend zijn zodat u daar vervolgens rekening mee kunt houden. Als de kitten bijvoorbeeld nog geen brokjes heeft gehad kunt u het beste blikvoeding geven. Het is overigens ook beter om altijd eerst dezelfde voeding te geven wat de kitten gewend is en geleidelijk over te schakelen op de voeding die u wenst te geven. Dit kan namelijk vervelende spijsverteringsproblemen voorkomen.

Het beste wordt kittenvoeding gegeven. Dit bevat meer eiwitten en meer energie dan voeding voor volwassen katten, precies wat een kitten nodig heeft om lekker te kunnen groeien en veel te spelen. Bovendien zijn de grootte van de brokjes bij kittenvoedingen aangepast aan het gebit van de kitten, wat het kauwen natuurlijk vergemakkelijkt.

De kittenbrokjes mogen gerust de hele dag beschikbaar staan. Hoeveel een kitten dagelijks eet verschilt per kat. De richtlijnen op verpakkingen hoeven dus niet te kloppen. Zolang een kitten goed groeit neemt de kitten voldoende energie en voedingsstoffen op. Het kan dus nuttig zijn om de groei maandelijks op te volgen. Daarbij is het handig om in een groeikaart de groei bij te houden zodat gemakkelijk te zien is of de groei voldoende is.

De leeftijd waarop u uw nieuw kitten in huis komt kan verschillen en hangt af van het moment waarop de fokker besloten heeft om de kittens uit huis te plaatsen. In principe kan de kitten van de moeder en de nestgenootjes gescheiden worden wanneer het melkgebit compleet is en ze volledig vast voedsel eet. Dat zou dus vanaf de leeftijd van 8-9 weken zijn. Wettelijk gezien mogen kittens echter al vanaf de leeftijd van 7 weken van de moeder gescheiden worden. U kunt het beste aan de fokker navragen hoe oud uw kitten is en welke vaccinaties en ontwormingen het al heeft gehad.

Levensweek 2: Ontwormen
Levensweek 4: Ontwormen
Levensweek 7: Ontwormen
Levensweek 9: Eerste vaccinatie
Melkgebit is compleet
Levensweek 12: Tweede vaccinatie
Ontwormen
Start tandwisseling van melkgebit naar volwassen gebit
Levensweek 16 (maand 4): Ontwormen
Einde socialisatieperiode
Levensweek 24 (maand 6): Ontwormen
Tandwisseling compleet

Op de leeftijd van 9 weken start de (tweede) socialisatieperiode. Deze duurt tot de leeftijd van 16 weken. In deze periode leert de kitten sociale contacten aan te gaan en leert het ook om te gaan met agressie. Om een goede band te ontwikkelen is het daarom belangrijk om veel tijd door te brengen met de kitten. Dit kan door de kitten geregeld op schoot te nemen, te kammen, lekker te vertroetelen en leuke spelletjes te doen.

Jonge kittens wennen heel gemakkelijk aan nieuwe prikkels en situaties. Deze fase leent zich daarom uitstekend om een kat te leren wennen aan een dagelijkse tandenpoetsbeurt zodat de ontwikkeling van gebitsproblemen voorkomen kunnen worden. Tandenpoetsen is namelijk de goedkoopste en effectiefste methode om voor een gezond gebit bij uw kat te zorgen. U heeft er dus veel profijt van wanneer uw kat gewend is aan een dagelijkse tandenpoetsbeurt.

Kittens worden al heel snel zindelijk. Ze leren al gauw van hun moeder om op de kattenbak te gaan. Een echte zindelijkheidstraining hebben kittens niet nodig. Indien vermoed wordt dat de kitten wel dringend op de bak moet maar er niet in de buurt is kan het geen kwaad om de kitten op de bak te zetten.